En ny städhjälp

Det ringde på dörren. Elsa var inte säker på att hon hört rätt. Hon var trots allt till åren nu för tiden så hon kunde inte riktigt vara säker, men innan kl 9 på en onsdag? Det var då aldrig någon som hade kommit på besök så tidigt. I alla fall inte på många år. Hon tittade ut genom kikhålet och såg en ung kille stå utanför. Han såg glad och pigg ut så hon öppnade försiktigt.

  • ”Hej Elsa! Din nya städhjälp. Markus heter jag” sa personen med ett än större leende än det hon sett genom dörren.

Detta hade hon lyckats glömma men det var helt riktigt. Det var idag som hennes städhjälp skulle komma för första gången. Och här var han nu, Markus. En till synes trevlig ung man som skulle hjälpa henne med det hon själv inte klarade av längre. Höfterna hade trots allt gett vika en smula och det var det som fått Marianne att rekommendera just städhjälp. Sagt och gjort.

Hon började med att erbjuda städhjälpen Markus en kopp kaffe men han förklarade att han hade druckit tillräckligt redan. Han hade tagit två stora koppar efter sin löprunda tidigare på morgonen. Det var en pigg städhjälp, tänkte hon.

Husesynen började i köket där Elsa berättade för sin nya trevliga städhjälp vad som behövde göras. Hon pekade upp på luckorna allra högst upp och berättade att han gärna fick torka lite där. Hon förklarade att skåpet över kylen också med fördel kunde dammas av lite. Där hade hon inte satt sin hand på flera år.

Städhjälpen nickade och tog mentala anteckningar. Han blev dock förvånad när Elsa sedan slutade och sa ”och det var nog allt här inne då ja”.

  • ”Är du säker? Jag menar, jag har ju en viss tid att lägga här hos dig så jag kan passa på att städa hela köket tror jag. Jag är en snabb städhjälp ska du veta, och dessutom så har du ju betalat för all tid” förklarade Markus.
  • ”Jo, men du förstår. Jag är ju ganska förtjust över att vara min egna städhjälp emellanåt. Jag går omkring och plockar och fixar utan att egentligen tänka på det själv. Plötsligt blir det rent. Det är så jag fungerar. Så, om du vill vara vänlig att städa på de ställen jag inte kommer åt så tar jag de som är i min egen semaforhöjd. Sedan kan vi lägga resten av tiden på att fika” löd förslaget.

Det tyckte både Elsa och hennes nya städhjälp lät som en himla trevlig idé!